Ana sayfa Türk Mutfağı Giresun Yemekleri GİRESUN MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

GİRESUN MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

2973
0

Giresun bir sahil şehri olduğu için mutfağında deniz ürünleri ön plana çıkmaktadır. Derelerinde doğal olarak yetişen alabalıklar çok değerlidir. Ayrıca, İstavrit, Palamut, Kefal, İzmarit, Tirsi, Barbun, Sargan ve Kötek en yaygın türlerdendir.

Sıkça tüketilen Hamsinin çeşitli yemekleri yapılmaktadır. Özel tavalara, mısır ununa bulanan hamsilerin kendine özgü diziliş şekilleri ile, yine kendi kapakları ile el değmeden ters yüz edilmesiyle yapılan Hamsi Kızartma ve hamsi balığında kuzinenin fırınında yapılan Hamsi Buğulama bu örneklerden yalnızca ikisidir. Son zamanlarda kültür balıkçılığının gelişme göstermesi sebebiyle Havuz Alası ve Somon balıkları da yetiştirilmektedir.

Yaylalarda ve köylerde hayvancılığa dayalı olarak tereyağı, bal, süzme, beyaz peynir (tecen), deri peyniri (tulum) , küp peyniri ve çökelek yapılmaktadır. Küp peyniri ve çökelekler ise güveçlerde yazdan toprağa gömülüp kışa hazırlanırlar.

 

Bitki örtüsünün zengin olduğu ilimizde doğal bitkilerin bir kısmı kurutularak içecek olarak kullanılır. Kekik, ıhlamur, nane, taflan yaprağı, kuşburnu ve yayla papatyası bunlara örnek olarak verilebilir. Ayrıca ilimizde bol miktarda Çay da yetiştirilmektedir.

Çalıçiçeği, merulcan, mendek, kuzukulağı, gücündene, hoşran, ısırgan, madımak, kabalak, sakarca, pancar çiçeği, galdirik, pezik yöre mutfağındaki lezzetlerdendir.

Yine yörede yetişen, asma şeklinde olan bir dikenin ilkbahardaki yaprak sürümlerinden kavurma şeklinde yapılan Diken Ucu (manevcan) yöre mutfağını süsleyen bir yemek türüdür.

Karalahana, sahil kesimlerinde en çok tüketilen sebzeler arasında gelmektedir. Karalahananın mısır unu, mısır yarması, fasulye ile yapılan çorbası Karalahana Çorbası ve yine karalahananın içine mısır yarması katılarak yapılan, koyu bir yemek türü olan Döşeme yöre lezzetleri arasındadır.

 

Yazları taze olarak tüketilen gıdalar, kışın fırınlanmış kuruluk ve tuzlularla turşu, konserve, pekmez, reçel, komposto ve çerez olarak karşımıza çıkmaktadır. İncir, üzüm, kiraz, ayva, vişne, kızılcık, şeftali ve elma reçeli kahvaltılarda sofralardan eksik olmaz. Pekmezlerden  taflan pekmezi, üzüm pekmezi, armut pekmezi, elma pekmezi ve yöresel olan töngel (döngel-muşmula) mutfağın birbirinden güzel lezzetleri arasındadır. Pekmez, reçel ve marmelatlar sulandırılarak soğuk içecek olarak da kullanılırlar.

Giresun’da Mısır bol miktarda bulunmaktadır. Süt mısırlar toplanıp taş fırınlarda kavrulur, sonra taş değirmenlerde un haline getirilir ve buna Fırın Darası adı verilir. Olgun mısırların serenlerde kurutulup taş değirmenlerde çekilerek un haline getirilmesine ise seren unu denilmektedir. Fırında kurutulmuş mısırın yarmasından Haşıl yemeği yapılmaktadır.  Ekmek tüketiminin fazla olduğu ilimizde en çok tüketilen ekmek çeşidi Mısır Ekmeğidir. Ayrıca ekmek fırınlarında çıkarılan ve Giresun’a özgü Pekmezli Susamsız Simit mutlaka tadılması gereken yiyecekler arasındadır.  

Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde yapılan cevizli, fındıklı, çedeneli, sade pestiller çok lezzetlidir.

İlde turşu da sofralardan eksik olmayan lezzetler arasındadır. Özellikle Fasulye Turşusu ve pazının sapından yapılan Pazı Turşusu en çok tüketilenler arasındadır.

Giresun’un sembollerinden biri haline gelmiş olan Fındık, yazları toplanır ve daha sonra birçok yiyecek içinde kullanılmak üzere mutfaklara taşınır. Bol fındık ve tereyağı kullanılarak yapılan Fındıklı Börek yörenin en çok sevilen lezzetlerindendir. Sakarca, ilkbaharda fındık bahçesinde yetişen bir ot türünden kavrularak yapılan bir yemektir.  

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here